Ga naar inhoud

Nijmegen - Winkelsteeg

De Winkelsteeg is het jongste ontwikkelingsgebied van Nijmegen. Archeologisch onderzoek toont aan dat hier in de Romeinse tijd een flinke nederzetting lag. Al in 1979-1980 vond hier een grote opgraving plaats, waarbij 226 crematiegraven werden gevonden. Het grafveld toont heel mooi de ontwikkeling van een inheemse, Bataafse nederzetting. De eerste twee graven dateren van begin 1e eeuw en zien er monumentaal uit, maar bevatten overwegend inheems aardewerk. Daarna worden de graven wat eenvoudiger. Na 70 verdwijnt het inheemse aardewerk snel ten gunste van Romeins ‘import’ aardewerk: een typisch geval van Romanisering.

Plattegrond van het grafveld in de Winkelsteeg, opgegraven in 1979-1980. (Haalebos 1990)

Opgraving van een graf met de bijzettingen in 2021. De ribkom is hier al zichtbaar. (Bureau Archeologie Gemeente Nijmegen)

De graven bestaan uit vierkante, rechthoekige of ronde greppels met daarbinnen een lage grafheuvel – heel typerend voor de inheemse traditie. De nederzetting zelf lag ten zuiden van het grafveld, net buiten het onderzoeksgebied. Aan de hand van het aantal graven kan wel iets worden gezegd over de omvang van die nederzetting. Aan het eind van de 1e eeuw zullen er zo’n 55-60 bewoners zijn geweest, dalend naar ca. 30 in de 2e eeuw. Wat hun band was met de stad Ulpia Noviomagus [link] op ruim 4 kilometer afstand, weten we niet. Rond 260 houden de begravingen op, en wellicht dus ook de nederzetting.

In 2021 zijn opnieuw opgravingen gedaan in de Winkelsteeg, voorafgaand aan het omzetten van bedrijventerreinen voor nieuwbouw van woningen. Daarbij kwam wederom een grafveld aan licht. De graven hadden ook hier een inheems-Bataafs karakter, maar dan met enkele luxe vondsten. Zo kwam in een van de graven een blauwglazen ribkom tevoorschijn, een prachtig staaltje Romeinse glaskunst. De kom is nog uitzonderlijk gaaf, alsof hij net uit de glasblazerij komt. De overledene moet enige rijkdom en status hebben gehad, anders geef je zo’n kostbaar voorwerp niet mee in het graf.


Een zo puntgave glazen ribkom is zeldzaam. (Bureau Archeologie Gemeente Nijmegen)

Bronnen en verwijzingen

Literatuur

  • Haalebos, J.K., 1990. Het grafveld van Nijmegen-Hatert. Een begraafplaats uit de eerste drie eeuwen na Chr. op het platteland bij Noviomagus Batavorum. Nijmegen.
  • Broeke, P. van den, 2006. ‘Het inheems-Romeinse grafveld van Nijmegen-Hatert. Een terugblik door de bril van een prehistoricus.’ In: Westerheem 55, 80-91.