Ga naar inhoud

Nijmegen - Noord

Nijmegen-Noord is na Leidsche Rijn de grootste VINEX-locatie van ons land. De vele nieuwbouwprojecten hebben geleid tot een grote toename van archeologisch onderzoek, en dus ook van archeologische kennis van deze omgeving. Zo ontdekten archeologen een flinke Bataafse nederzetting aan de Van Boetzelaerstraat in Oosterhout. Op een omgreppeld terrein van 4,5 hectare stonden boerderijen met een lengte tot wel 36 meter. De boerderijen hadden een typisch inheems karakter, gebouwd uit hout met wanden van aangestreken vlechtwerk. Bronzen sierbeslag van paardentuig en paardenbotten doen vermoeden dat de bewoners zich toelegden op de paardenfokkerij.


Deel van een panfluit van buxushout, gevonden in Nijmegen-Oosterhout, met reconstructie van het origineel. (Van den Broeke 2002)

Plattegrond van het Romeinse gebouw aan de Azaleastraat met stenen fundering, plus een bijgebouw (rood). In groen enkele veronderstelde schuurtjes (spiekers) met onzekere datering. (Van Es & Hulst 1991, bewerking RomeinenNU)

In de dorpskern van Lent lag een totaal andere nederzetting. Nabij de Azaleastraat vonden archeologen de stenen fundamenten van een gebouw van ca. 9 bij 26 meter. De bovenbouw was mogelijk van vakwerk (hout met leem), gedekt met een dak van dakpannen. Naast het gebouw vond men in een waterput stucwerk met muurschilderingen met okergele bloemmotieven, blauw-grijze banen en roestbruine vlakken. Typisch Romeins dus. De context van het gebouw is niet helemaal zeker, maar men denkt aan een villa of vicus. Nog geen 100 meter oostelijk stond eenzelfde gebouw, met dezelfde oriëntatie, maar dan geheel van hout.

In Nijmegen-Noord zijn verschillende grafvelden uit de Romeinse tijd gevonden, zoals bijvoorbeeld in de wijk Grote Boel. Hier zijn bij de locatie ’t Klumke 29 graven blootgelegd uit de periode 150-250. Samen met tal van andere vondsten blijkt dat Nijmegen-Noord bewoond is geweest van de ijzertijd t/m de laat-Romeinse tijd. Eind 5e eeuw vestigde zich hier een nieuwe groep Franken ter hoogte van het huidige Dorpsplein. Deze Frankische dynastie moet een hoge status hebben gehad, gezien de rijkdom van twee Merovingische grafvelden aan de Azaleastraat en het Lentseveld. Ze moeten ongetwijfeld banden hebben gehad met hun tijdgenoten op het Valkhof in Nijmegen.


Zilveren beugelfibula’s, gevonden in het Merovingisch grafveld in het Lentseveld. (Hendriks 2013)

Bronnen en verwijzingen

Literatuur

  • Es, W van & R. Hulst, 1991. Das Merowingische Gräberfeld von Lent. Nederlandse Oudheden 14, Amersfoort.
  • Broeke, P. van den, 2002. Vindplaatsen in vogelvlucht. Beknopt overzicht van het archeologische onderzoek in de Waalsprong 1996-2001. Nijmegen.
  • Broeke, P. van den, A. den Braven & A. Daniël, 2011. Romeinse resten in Nijmegen-Lent. Onderzoek van nederzettingssporen aan de Steltsestraat. Nijmegen.
  • Hendriks, J., 2013. Een Merovingisch grafveld in het Lentseveld te Nijmegen-Noord. Evaluatie- en selectierapport. Nijmegen
  • Daniël, A., 2019. Een midden-neolithische vuursteenwerkplaats en een grafveld uit de midden-Romeinse tijd. Opgraving rioolstrengen Grote Boel, Nijmegen-Noord. Nijmegen.