Ga naar inhoud

Nijmegen - Noviomagus

Nijmegen is met afstand de oudste, grootste en belangrijkste stad op Nederlands grondgebied. Ulpia Noviomagus heeft haar bestaan te danken aan haar functie als logistiek centrum voor het meest westelijke gedeelte van de limes op het vasteland. Nijmegen diende niet alleen als militair depot en overslagpunt van menskracht en goederen, maar ook als bestuurlijk, economisch en cultureel centrum. Waarschijnlijk is keizer Domitianus (81-96) begonnen met de bouw, met hulp van soldaten van het Tiende Legioen. Noviomagus kreeg stadsrechten van keizer Traianus, die het toestond om voortaan ook zijn familienaam Ulpius te gebruiken: Ulpia Noviomagus.

Impressie van Noviomagus met in het midden een reconstructie van het openbare badgebouw. (Tekening: Mikko Kriek)

Stadsarchivaris Daniëls bij muren van een van de tempels bij het Maasplein. De fundamenten liggen er nog altijd. (Rijksmuseum van Oudheden)

Eind 2e eeuw had de stad een afmeting van ca. 600x600 meter en telde 5.000-7.000 inwoners. Dicht bij de Waal lagen monumentale, openbare gebouwen zoals het forum en een klassiek-Romeinse tempel. Helaas is daar nog maar weinig van opgegraven. Dat geldt wel voor een badgebouw (thermen), met een minimale omvang van 70x70 meter. In het zuiden van Noviomagus zijn twee Gallo-Romeinse tempels opgegraven. Ambachtslieden zoals pottenbakkers, leerbewerkers en bronsgieters woonden veelal in langgerekte, smalle rijtjeshuizen. Overal vond je herbergen en eettentjes.

In de stad woonden mensen van allerlei pluimage bij en met elkaar: rijk en arm, man en vrouw, jong en oud, burgers en slaven. In de stad ontmoetten mensen elkaar met totaal verschillende culturele achtergronden, zoals Romeinen uit mediterrane streken, lokale Bataven, Keltische handelaars, Germaanse immigranten en soldaten uit Thracië. Aan het eind van de 3e eeuw werd de stad echter geheel (of grotendeels) verlaten, waarschijnlijk onder invloed van Frankische invallen in dit deel van het Romeinse rijk. De bewoning concentreerde zich vanaf dat moment op het Valkhof.


Prachtige ring van bergkristal, gevonden in Noviomagus. (Valkhof Museum)

Bronnen en verwijzingen

Literatuur

  • Enckevort, H.v., J.K. Haalebos en J. Thijssen, 2000. Nijmegen. Legerplaats en stad in het achterland van de Romeinse limes. Abcoude.
  • Heijden, P. van der, 2016. Grens van het Romeinse Rijk. De Limes in Gelderland. Utrecht.

Video