Ga naar inhoud

Nijmegen - Masker

Een van de bekendste vondsten van Nijmegen is een Romeinse, verzilverde gezichtshelm. Het masker is in 1915 (of vlak daarvoor) gevonden op een grindbed in de Waal bij Nijmegen, ten westen van de spoorbrug. Waar precies is niet duidelijk, ergens bij de oever tussen de huidige Handelskade en de stad Ulpia Noviomagus. Bij het masker lagen ook twee wangkleppen, een paar ringen en enkele glazen kralen in de vorm van meloenen. Omdat de wangkleppen niet bij het masker horen maar bij een andere helm, moeten ze daar met opzet zijn neergelegd. En dat maakt het weer aannemelijk dat het gaat om een offer.


Voor- en zijaanzicht van het masker vlak na de vondst in 1915. (Valkhof Museum)

De lippen van het originele masker zien er natuurgetrouw uit, maar toch ook gestileerd. Ze dragen sporen van vergulding. (Valkhof Museum)

Van de complete helm bleek het ijzer grotendeels weggeroest. Eigenlijk restten nog alleen de messing bekleding van het gezichtsmasker en de rijkversierde hoofdband, die beide ook waren verzilverd. Die zilveren glans moet het oorspronkelijke masker een magische glans hebben gegeven. De lippen, oogleden en voorhoofdband waren voor een deel zelfs verguld. Zulke helmen met maskers werden door ruiters gedragen tijdens parades en in de strijd. De serene uitdrukking moet op tegenstanders een vervaarlijke indruk hebben gemaakt: ze verhullen elke spoor van angst en inspanning. Het originele masker ligt in het Valkhof Museum.

In 2019-2020 maakte kunstenaar Andreas Hetfeld met moderne materialen een eigentijdse interpretatie op reuzenformaat van het iconische masker. Dit kunstwerk, Het Gezicht van Nijmegen, staat op het Stadseiland. De kern bestaat uit een stalen frame, aangevuld met lagen polyurethaan en vezelmatten. Een stalen trap aan de achterkant leidt naar een platform waardoor je door de ogen van het masker kunt kijken. Na de plaatsing op het Eiland is het kunstwerk in rap tempo uitgegroeid tot een icoon van de stad. Daarmee heeft Nijmegen een heel speciaal beeldmerk dat het heden met het (Romeinse) verleden verbindt.


Het kunstwerk is opgebouwd uit verschillende lagen op een frame van staal. (RomeinenNU)

Bronnen en verwijzingen

Literatuur

  • Hetfeld, A. (red.). Het Gezicht van Nijmegen. Nijmegen 2024