Ga naar inhoud

Tiel-Passewaaij

De opgraving voorafgaand aan de nieuwbouwwijk Passewaaij in Tiel heeft een schat aan kennis opgeleverd over de ontwikkeling van een plattelandsnederzetting in de Romeinse tijd. In de 1e eeuw woonden er weliswaar Bataven, maar vrijwel alles ademende nog ijzertijd. Pas na de Bataafse Opstand kwam de Romanisering (de versmelting met de klassieke Romeinse cultuur) in een stroomversnelling. De bewoners oriënteerden zich steeds meer op externe markten en gingen zich toeleggen op het fokken van paarden. Waarschijnlijk gebeurde dat onder impuls van teruggekeerde Bataafse veteranen uit het Romeinse leger.

Impressie van de nederzetting, met in het midden twee boerderijen, links het grafveld en op de voorgrond wat akkers (Mikko Kriek)

Romeins importaardewerk uit crematiegraven: een teken van Romanisering (Valkhof Museum en Provinciaal Depot).

Anders dan Alem en Kessel [link], die beide hun wortels hebben in de ijzertijd, wijzen muntvondsten uit dat de nederzetting van Rossum pas begint tijdens de regeerperiode van Caligula. Dat zou goed kunnen passen in zijn voorbereiding voor een militaire campagne naar Brittannië. Rossum wordt doorgaans geïdentificeerd met Grinnes of Grinnibus, dat we kennen van de Peutingerkaart en ook voorkomt in het verslag van Tacitus over de Bataafse Opstand. Grinnes is een van de vier plaatsen die rebellenleider Julius Civilis tijdens de nadagen van de Opstand in een laatste wanhoopsdaad overviel.

Ook voor de laat-Romeinse tijd gidst Passewaaij ons door de geschiedenis. Halverwege de 3e eeuw stond hier nog maar 1 boerderij, een teken dat het allemaal niet zo best ging in onze streken. Dat kwam vooral door een combinatie slechtere natuurlijke omstandigheden (zoals overstromingen) en dreigende invallen van Germanen/Franken. Maar omdat diezelfde Franken zich ook vestigden in de nederzetting, zorgden ook voor continuering ervan. Zo staat Passewaaij ook model voor de Frankisering van de maatschappij in laat-Romeinse tijd.

Sleutel met kunstig bewerkt handvat in de vorm van een zwijnenkop en het hoofd van Silenus (Flipje en Streekmuseum Tiel)

Bronnen en verwijzingen

Literatuur

  • Roymans, N., T. Derks & S. Heeren (red.), 2007. Opgravingen te Tiel-Passewaaij. Een Bataafse plattelandsgemeenschap in de wereld van het Romeinse rijk. Utrecht.

  • Heeren, S. (red.), 2007. De nederzetting aan de Passewaaijse Hogeweg. Opgravingen bij Tiel-Passewaaij 1. ZAR 29. Amsterdam.