Culemborg Voorkoop
Voorafgaand aan de aanleg van de wijk Voorkoop hebben archeologen in 1971 een veldkartering uitgevoerd. Daarbij zijn veel Romeinse vondsten gedaan, zoals aardewerk (zowel handgevormd als terra sigillata), glaswerk en een maalsteen. Het duidt op een nederzettingsterrein van ca. 70 x 150 meter. Volgens de canon van Culemborg zou het gaan om ‘35-40 huizen rond een pleintje’, maar dat kwam in de Romeinse tijd niet voor: 2 à 3 boerderijen tegelijkertijd is al heel wat. Bouwmaterialen zoals een dakpan en onderdelen van een vloerverwarming zouden echter kunnen wijzen op een Romeinse villa op het terrein of in de directe omgeving.
Scherven van een dergelijke Romeinse fles (type Isings 89) zijn ook gevonden in de wijk Voorkoop(British Museum, vindplaats Faversham).
Bronnen en verwijzingen
Literatuur
-
Heunks, E. 2007. Gemeente Culemborg; toelichting op de archeologische verwachtingskaart. RAAP-rapport 1438, Amsterdam.
Meer Regio Betuwe
-
Kesteren
KesterenBinnen de Neder-Germaanse limes vormt Kesteren een geval apart. Opgravingen laten zien dat hier in de Romeinse tijd volop activiteit is geweest, zowel militair als civiel. Men nam daarom lange tijd aan dat hier het van de Peutingerkaart bekende castellum
-
Maurik
MaurikIn de jaren '70 zijn bij baggerwerkzaamheden ten noorden van Maurik een groot aantal vondsten gedaan. De combinatie van militaire vondsten en bouwmateriaal (zoals tufsteen en dakpannen) wijzen op een castellum.
-
Tiel-Passewaaij
Tiel-PassewaaijDe opgraving voorafgaand aan de nieuwbouwwijk Passewaaij in Tiel heeft een schat aan kennis opgeleverd over de ontwikkeling van een plattelandsnederzetting in de Romeinse tijd.
-
Maurik – De Woerd
Maurik – De WoerdJan Hendrik Holwerda groef tussen Rijswijk en Maurik met behulp van plaatselijke arbeiders een ‘Bataafsche nederzetting’ op. Hij legde daarbij een groot aantal sporen van gebouwen, greppels en ‘palissaden’ bloot.
-
Geldermalsen centrum
Geldermalsen centrumBij zandafgravingen op het landgoed Bottesteyn, begin 20e eeuw, kwamen tal van Romeinse voorwerpen tevoorschijn.
-
IJzendoorn - Binnenwaard
IJzendoorn - BinnenwaardVanaf de jaren ’60 zijn de uiterwaarden van IJzendoorn – bekend als de Binnenwaard – het doelwit geworden van grootschalige ontzandingen. Dat heeft geleid tot een aantal opvallende, losse vondsten.
-
Hien
HienEven ten oosten van Dodewaard, in het gehucht Hien, heeft de Historische Kring Kesteren en Omstreken zich in 1976 ontfermd over een zojuist gerooide boomgaard.
-
Maurik - castellum
Maurik - castellumTijdens zandwinning in een oude Rijnarm bij Maurik in 1972 zijn talloze Romeinse vondsten gedaan. Vrijwel zonder uitzondering komen ze uit baggerstort en zijn ze veiliggesteld door plaatselijke amateurs.