Ga naar inhoud

IJzendoorn - Binnenwaard

Vanaf de jaren ’60 zijn de uiterwaarden van IJzendoorn – bekend als de Binnenwaard – het doelwit geworden van grootschalige ontzandingen. Dat heeft geleid tot een aantal opvallende, losse vondsten. In juni 1966 zag een toevallig langsrijdende fietser tussen een hoop baggerafval een in elkaar gedrukte bronzen ketel, waar reeds gras in groeide. Na zorgvuldig uitdeuken bleek het een Romeinse ketel te zijn. Op eenzelfde wijze kwamen ook een bronzen helmklep boven water, met een mooi reliëf van de god Mars. Een ijzeren paalschoen tenslotte wijst op de aanwezigheid van een houten structuur in het water, wellicht een kade.

Bronzen ketel (Ypey 1967, 89).

Wangklep met afbeelding van Mars (Rijksmuseum van Oudheden).

De hiervoor genoemde wangklep is door het RMO aangekocht in juni 1963 en is gemaakt van bronsblik. Aan de bovenkant ziet men de plek waar de klep met scharnieren aan de helm heeft vastgezeten. Het reliëf toont de god Mars in stoere naaktheid, alleen getooid met zwaard, schild, helm en mantel. Het brons heeft een mooie kleur gekregen door lang verblijf in het water. Het dunne bronsblik zat oorspronkelijk op een laag ijzer, dat geheel is vergaan. De buitenkant was mogelijk nog afgedekt met een laagje witmetaal, dat eveneens is verdwenen.

De paalschoen is gevonden in 1985. Bij de vondst zaten er nog resten van een houten paal in. Zo’n paalschoen gebruikten de Romeinen om aangepunte heipalen te verstevigen, voordat ze in de natte bodem werden geslagen. Dat was een gebruikelijke toepassing bij watergerelateerde bouwwerken zoals kades, havens en bruggen. Zo zijn er ook paalschoenen teruggevonden bij de opgraving van de brug over de Maas bij Cuijk. Of we datzelfde mogen verwachten bij IJzendoorn is twijfelachtig, want één paalschoen maakt nog geen brug. We kunnen beter voorzichtig uitgaan van een kade of aanlegsteiger. Toch ook al heel wat.

Vergelijkbare ijzeren paalschoen in het depot van het Valkhof Museum, herkomst onbekend.

Bronnen en verwijzingen

Literatuur

  • Ypey, J., 1967. ‘Een bronzen ketel uit de Waal bij IJzendoorn.’ In: Westerheem [XXX], 87-90.