Ga naar inhoud

Oorlog en vrede

Lesmodule - Achtergrondinformatie

In tv-series en films zie je de Romeinen heel vaak oorlog voeren. Het lijkt wel alsof ze daar de hele tijd mee bezig waren. Maar is dat wel zo? Nou nee, eigenlijk niet. Hieronder proberen we dat uit te leggen.

Je moet bedenken dat de Romeinse tijd heel lang heeft geduurd, bijna vijf eeuwen. Verreweg het grootste deel van de tijd was het vrede, vooral in de eerste drie eeuwen. Soms was er wel een gevecht, maar als dat helemaal aan de andere kant van het Romeinse Rijk was, merkte je daar niks van. De meeste soldaten hebben tijdens hun diensttijd van 25 jaar helemaal geen veldslag meegemaakt. En ook de bewoners hadden het over het algemeen rustig. De Romeinen noemden dat Pax Romana, de Romeinse vrede.


De Romeinse tijd kende een lange tijd van vrede waarin rustig werd geleefd.


Romeinen en Bataven werden elkaars tegenstanders tijdens de Bataafse Opstand.

Zo’n lange tijd van vrede was best knap. De samenlevingen waren vroeger over het algemeen veel gewelddadiger dan nu. Dat geldt overigens ook voor de Romeinen zelf. Zo raakte Caesar in de eerste eeuw voor Christus in oorlog met Gallische stammen in Frankrijk. Aan beide kanten werd veel geweld gebruikt. Althans, zo schrijft Caesar er zelf over. Sommigen beweren dat Caesar ook in Nederland is geweest en hier twee Germaanse stammen heeft uitgemoord, de Tencteren en de Usipeten. Maar de meeste archeologen zijn het hier helemaal niet mee eens. Er zijn in Nederland nooit sporen gevonden van Romeinse soldaten uit de tijd van Caesar.

De Romeinen hebben ons land niet ‘veroverd’. Hier woonden Bataven die al vrienden waren van de Romeinen. De Bataven leverden soldaten voor Romeinse hulptroepen en zelfs ook voor de persoonlijke lijfwacht van de keizers in Rome. Dat ging honderd jaar goed, totdat er in het jaar 69 een opstand kwam. Dat ging er heftig aan toe. Maar na een jaar was deze Bataafse Opstand weer voorbij en bleef het weer heel lang vrede.

Andere volkeren waren vaak bang voor de Romeinen. Als eersten in de geschiedenis hadden de Romeinen een groot leger van beroepssoldaten. Daarvoor (en vaak ook daarna) bestond een leger vooral uit boeren die in het geval van oorlog ten strijde moesten trekken. Omdat Romeinse soldaten er een beroep van maakten, konden ze elke dag goed trainen. Zo werden ze heel sterk, zowel individueel als samen. Overigens brachten ze het grootste gedeelte van de tijd door met andere klusjes, zoals het aanleggen van wegen en het bouwen van steden.


De Romeinen hadden een groot leger van goed getrainde soldaten met slimme gevechtsmethodes, zoals de schildpadformatie.

Lessuggestie

Verdieping bij het thema