Schoolbezoek Museum Romeins Halder
Sint-MichielsgestelLeerlingen ontdekken de Romeinse invloed op de omgeving van Halder (Noord-Brabant) in de eerste twee eeuwen van onze jaartelling.
Hieronder vind je een overzicht van het landelijke onderwijsaanbod van musea en erfgoedorganisaties met educatieve lessen in musea, gastlessen via livestream of in de klas, (digitaal) lesmateriaal voor in de klas en meer.
De lessen sluiten aan bij verschillende thema's, weergegeven met icoontjes. Voor elk thema is tevens een lesmodule ontwikkeld met achtergrondinformatie, lessuggesties en werkvormen voor in de klas. Voor leerlingen is er een rubriek met inspiratie voor werkstukken, spreekbeurten en tips voor boeken, filmpjes en uitstapjes. Meer verdieping en informatie over de Romeinse limes en de Romeinse tijd in Nederland vind je onder Weten.
Leerlingen ontdekken de Romeinse invloed op de omgeving van Halder (Noord-Brabant) in de eerste twee eeuwen van onze jaartelling.
Leerlingen onderzoeken samen hoe en waarom de Romeinen in de Liemers woonden, welke spullen ze gebruikten, hoe ze communiceerden en wat ze aten. Ze ontdekken dat er verschillen zijn, maar ook overeenkomsten. De Romeinen waren namelijk hele slimme mensen.
In deze digitale les wordt duidelijk hoe de Romeinse Limes tot stand is gekomen. Ook geeft het een eerste indruk van de Romeinse samenleving als multiculturele samenleving, waarin mensen leefden die uit alle windstreken afkomstig waren.
Het museum en de Romeinen komen naar jouw school toe. Met een lading vol indrukwekkende replica’s worden de leerlingen ondergedompeld in de Romeinse tijd in Brabant. Ze maken kennis met de goden die toen aanbeden werden.
De leerlingen gaan met een educatief medewerker mee op zoek naar de Romeinen. Ze zien zwaarden, munten en sieraden, die archeologen in de grond vonden. Ook kunnen ze soldatenhelmen passen en voelen hoe zwaar een maliënkolder was. Ook mogen de leerlingen z
In Elst leefden tweeduizend jaar geleden Romeinen tussen de Bataven. Onder de vloer van de Grote Kerk in Elst zijn twee Romeinse tempels gevonden. Tijdens deze les leren de leerlingen het verhaal van de Romeinen en Bataven in Elst.
'Legend of Lucius’ speelt zich af in Romeins Woerden. Lucius vertelt dat een van zijn voorouders ten onrechte is beschuldigd van een misdrijf. Door tijdens de (digitale) speurtocht het misdrijf op te lossen, kan de dader worden gevonden.
In de museumles 'Terug naar de Romeinen' maken de leerlingen van groep 5 kennis met de vroegste geschiedenis van hun eigen woonplaats. De kinderen komen van alles te weten over Forum Hadriani en ze ontdekken waarom dit zo'n belangrijke plek was.
Door de Romeinse leskist in de klas te halen maken leerlingen op een praktische manier kennis met het Romeinse leven. De leskist is gevuld met Romeinse replica's die passen bij diverse thema's zoals het Romeinse leger, eten en drinken, de Romeinse vrouw.
Ga mee terug in de tijd en onderzoek het verre verleden van rendierjager tot rijke Romein! Tijdens een vraag-leergesprek over de prehistorie en de Romeinse tijd staat het thema uitvinden centraal. Vervolgens gaan leerlingen zelf op onderzoek uit.
Aan de hand van diverse opdrachten en vragen gaan je leerlingen op onderzoek in het museum. In het museum maken zij kennis met de verschillende mensen die leefden in en rond Coriovallum en onderzoeken zij bronnen behorende bij deze personages.
Met deze leskist maken leerlingen op speelse wijze leerlingen kennis met het leven van de Romeinen en de Friezen in de regio Velsen. Centraal staat hierbij het stripverhaal 'Malorix' van Bert Bus over de Romeinse forten bij Velsen.
Met deze Romeinse leskist ontdekken leerlingen wat de Romeinen deden in de omgeving van Houten en hoe ze hier leefden.
Museum Hoge Woerd biedt verschillende museumkisten en spreekbeurtkoffers aan voor het basisonderwijs. Elke museumkist bevat een map met lessuggesties en allerlei materialen. Iedere koffer bevat een map met achtergrondinformatie, foto's en replica's.
Ga onder het Domplein op zoek naar de verhalen en resten van het Romeinse fort Traiectum vanuit waar Utrecht is ontstaan.
Door middel van een leskist met tal van Romeinse objecten voor in de klas en een bezoek aan Museum Ceuclum, maken leerlingen kennis met de geschiedenis van Cuijk in de Romeinse tijd.