Ga naar inhoud

Angerlo - Boomstamboot

In juni 1965 stonden twee schooljongens te kijken bij werkzaamheden voor de aanleg van het gemaal Bevermeer. Een dragline had zojuist een bouwput uitgegraven, waarbij een houten voorwerp tevoorschijn kwam: een boot. De jongens maakten de uitvoerder van de bouw daarop attent, maar die wilde de vondst niet officieel melden. Daarop besloten de jongens om de boot zelf maar uit te graven. De boot belandde in de tuin van een van de ouders, maar al snel ontfermden archeologen zich over de vondst. Het bleek een boomstamkano te zijn, gemaakt van een uitgeholde eikenstam. Tegenwoordig noemen we het een boomstamboot.

Loek Kemming en Evert Kloosterboer bij het uitgraven van de boot in juni 1965. (L.M.F. Kemming)

De geconserveerde boomstamboot is uiteindelijk in het museum beland, min of meer opengevouwen. (Streekmuseum De Roode Tooren, Doesburg)

 

De boot verhuisde naar een archeologisch depot in Ketelhaven, waar ze jarenlang in een bad van polyethyleenglycol lag. Door deze manier van impregneren kon het hout worden geconserveerd. De boot was oorspronkelijk waarschijnlijk vier meter lang, maar de dragline heeft er een meter van afgehakt. Uit koolstofdatering (C14) blijkt dat de boot is gebouwd rond het jaar 275 (met een foutmarge van 50 jaar). De vindplaats doet vermoeden dat de Oude IJssel in de Romeinse tijd belangrijker was dan tot nu toe aangenomen. De boot ligt vanaf 1977 te pronken in Streekmuseum De Roode Tooren in Doesburg.

Bronnen en verwijzingen

Literatuur

  • Klok, C.J., 2021. ‘Waterwerk: De boomstamkano van de Bevermeer.’ In: Oer. Cultuurhistorisch Tijdschrift voor Achterhoek en Liemers 40, 44-47