Ga naar inhoud

Alem wijaltaren

Alem en Rossum [link] vormen samen een aaneenschakeling aan vindplaatsen. Op een van die vindplaatsen kwamen in 1960 twee wijaltaren tevoorschijn, mogelijk horend bij een heiligdom. Een van die twee was een kalkstenen altaar voor de Keltische godin Exomna, blijkens de inscriptie geplaatst door Aunius Vitalis die daarmee zijn gelofte had ingelost. Kennelijk had hij Exomna om hulp gevraagd en heeft ze daar gehoor aan gegeven. Wat de steen uitzonderlijk maakt, is de enige bekende vernoeming van deze godin in de hele wereld.  

Altaar voor de Keltische godin Exomna (Rijksmuseum van Oudheden). 

Wijmonument voor Mercurius (Rijksmuseum van Oudheden)

Het andere gevonden altaar is gewijd aan Mercurius. Ooit stond hier een beeld van Mercurius op, maar nu rest nog alleen zijn rechtervoet en een schildpad. Voetstuk en beeld waren ruim een meter hoog. Volgens de inscriptie is het wijaltaar opgericht door Titus Flavius Virilis. Zijn drievoudige naam verraadt dat hij het Romeinse burgerrecht bezat. Ongetwijfeld was hij een rijke handelaar, want Mercurius was de god van de handel. De vondst ondersteunt de gedachte dat bij Alem en Rossum een logistiek knooppunt lag. 

Bronnen en verwijzingen

Literatuur

  • Bogaers, J., 1964. ‘Twee Romeinse wijmonumenten uit Alem, Noord-Brabant’, in: BROB nr. 12, 39-56.
  • Hemert, J. van, 2010. Het rivierenknooppunt bij Rossum/Alem opnieuw bezien. Rossum-Het Klooster en Alem-De Marensche Waarden in de Late IJzertijd en Romeinse tijd. Thesis VU, Amsterdam.