Ga naar inhoud

Alphen aan den Rijn

Tussen 1998 en 2002 zijn bij vernieuwing van het stadscentrum grote delen van het castellum opgegraven. Het fort is ook bekend van de Peutingerkaart en wordt daar Albaniana genoemd. Het heeft bestaan van ca. 41-270. Door de natte bodem zijn veel houten resten bewaard gebleven. Opvallend is dat het fort van Alphen maar 5 kilometer ligt van het volgende fort, Nigrum Pullum in Zwammerdam. Zoals bij alle limesforten zal het te maken hebben met de strategische locatie bij de monding van zijrivieren. In het geval van Alphen gaat het om de Aar.

Behalve het fort is ook de vicus ten oosten van castellum aangesneden. Langs de limesweg richting Zwammerdam stond bovendien een wachtpost, ter hoogte van het huidige Goudse Rijnpad.

Bronzen sierschijf met inleg van email en bloemmotieven. Collectie RMO


Herberg in archeologisch themapark Archeon in Alphen. Foto: RomeinenNU

Alphen verdient vooral Romeinse belangstelling vanwege de aanwezigheid van het archeologisch themapark Archeon. Dit is de enige plek langs de limes waar meerdere Romeinse gebouwen zijn gereconstrueerd, in zo oorspronkelijk mogelijke staat. Het ernaast gelegen Archeologiehuis Zuid-Holland toont een fraaie, uitgebreide expositie over de Romeinse limes in de provincie.

Bronnen en verwijzingen

Literatuur

  • Haalebos, J.K., P. Franzen e.a. Alphen aan den Rijn-Albaniana 1998-1999. Opgravingen in de Julianastraat, de Castellumstraat, op Het Eiland en onder het St.-Jorisplein. Nijmegen 2000.
  • Polak, M., R. Kloosterman & R. Niemeijer. Alphen aan den Rijn-Albaniana 2001-2002. Opgravingen tussen de Castellumstraat, het Omloopkanaal en de Oude Rijn. Nijmegen 2004.