Ga naar inhoud

Huissen - Loovelden

Op de plek van de huidige wijk Loovelden lagen minimaal twee nederzettingen met eenvoudige boerderijen. Daartussen lag een grafveld met naar schatting 200-300 graven. Het grafveld was in gebruik van de 1e t/m de 4e eeuw en bestond uit grafheuveltjes met omringende kringgreppels. Een aantal graven bleek uitzonderlijk rijk. Het grafveld en de nederzettingen hoorden bij elkaar en lagen waarschijnlijk langs de doorgaande Romeinse ‘snelweg’, de limesweg. Een paar honderd meter oostwaarts vonden archeologen mogelijke resten van een statio, een soort herberg waar koeriers van paard konden wisselen.


Inhoud van één van de graven, geëxposeerd in Stadsmuseum Hof van Hessen. (RomeinenNU)


Uitzonderlijk rijke bijgiften voor de man of vrouw in het kamergraf (ADC).

Heel bijzonder is de vondst van een houten kamergraf uit het eind van de 1e eeuw, verdeeld in compartimenten. Daarin lag een kleinere kist met asresten van de overledene, bijgezet met persoonlijke spullen zoals een schaar, scheermes en oorlepeltje. In het graf lagen ook glazen flessen, prachtig bronzen vaatwerk en nog ongebruikt aardewerk. De asresten gaven niet prijs of het hier gaat om een man of vrouw. Wel kon men achterhalen dat hij/zij 20-40 jaar was en leed aan artrose in de rug. De overleden persoon moet hebben gehoord tot de absolute elite van de Romeins-Bataafse samenleving.

In een ander graf lag behalve crematieresten ook een rijk versierde bronzen spiegel. De spiegel dateert uit de 3e eeuw en is waarschijnlijk gemaakt in Nijmegen. Al in de oudheid is de spiegel gebroken geweest. Minder dan de helft ervan is intact, maar nog wel genoeg om een inscriptie te kunnen lezen: de naam SVRA (Sura). Deze naam kwam in de Romeinse tijd vaak voor in het Donaugebied en werd ook in het Grieks gebruikt. Als de hier begraven persoon inderdaad Sura heette, is dat de oudst bekende inwoonster van Huissen.


Romeinse spiegel met de ingekraste letters SVRA, oftewel Sura (ADC).

Bronnen en verwijzingen

Literatuur