Ga naar inhoud

Keizer, mag ik u wat vragen?

Lessuggestie

Romeinse keizers in Nederland - Achtergrondinformatie

Het Romeinse rijk was een van de grootste rijken in de Oudheid. Dat Romeinse rijk was zo groot dat het nu in 45 landen en op drie verschillende continenten zou liggen: Europa, Azië en Afrika. Ook een groot deel van Nederland was onderdeel van het Romeinse rijk. De noordgrens van het Romeinse rijk (de limes) liep dwars door ons land van Nijmegen tot Katwijk aan zee. Lange tijd was rivier de Rijn de grens in ons land.

De hoofdstad van het Romeinse rijk was Rome. Van daaruit werd het rijk bestuurd. De geschiedenis van het Romeinse rijk kent drie perioden. Het was eerst een koninkrijk dat werd het bestuurd door een koning. Daarna werd het een republiek. In die periode werden er ieder jaar twee mannen gekozen om te regeren, zodat nooit één iemand alle macht zou hebben. Die twee mannen werden consuls genoemd.


De noordgrens van het Romeinse rijk (de limes) liep dwars door Nederland.


Standbeeld van Julius Caesar.

Julius Caesar was in het jaar 57 voor Christus consul. Negen jaar later, toen het bestuur in Rome een puinhoop was, werd hij uitgeroepen tot dictator. Tegenwoordig klinkt dat negatief. In de Romeinse tijd betekende het dat je alleenheerser was. Hij kreeg de opdracht de orde te herstellen. Nadat hij door zijn
vrienden om het leven was gebracht, ontstond er een machtsstrijd die Octavianus uiteindelijk zou winnen. Hij werd, onder de naam Augustus, de eerste keizer van het Romeinse Rijk. Vanaf dat moment (het jaar 27 voor Christus) is het Romeinse rijk een keizerrijk.

Er zijn heel veel keizers aan de macht geweest. Veel keizers waren de baas in het hele Romeinse rijk, later waren er meerdere keizers en zogeheten tegenkeizers die zichzelf uitriepen tot keizer en regeerden over een gedeelte van het rijk.Van een aantal keizers weten we dat ze in Nederland zijn geweest en dat ze invloed hebben gehad in ons land.

Keizer, mag ik u wat vragen? - Download het lesmateriaal

Tips en weetjes

 

Haroun Binous heeft aan de Zwitserse universiteit in Lausanne een project opgezet waarvoor hij op basis van van Romeinse beeldhouwwerken realistische reconstructies heeft gemaakt van het uiterlijk van een aantal Romeinse keizers. Deze afbeeldingen zijn te zien in deze Facebookpost.