Ga naar inhoud

Boekhandels en bibliotheken

Inspiratie voor deelnemers

De Romeinse tijd komt tot leven in boeken en verhalen. Van populaire (jeugd)boeken tot zware klassiekers, er is keuze te over. De Nationale Romeinenweek leent zich uitstekend voor het presenteren van het uitgebreide boekenaanbod, maar er kan natuurlijk meer! Wij hebben hieronder wat ideeën op een rijtje gezet!

Van boekentafel tot mini-expositie

Een boekentafel is simpel, maar doeltreffend. Presenteer een leuke selectie van boeken en tijdschriften over de Romeinen en de Romeinse tijd in Nederland. Natuurlijk zorgen wij ervoor dat het Romeinenweek Magazine daarbij niet ontbreekt.

Wil je iets meer aankleding dan alleen de boeken?
Vraag een aantal medewerkers om hun favoriete boek op de tafel uit te kiezen en aan te geven waarom dat de echte aanrader is. Of richt een kleine expositie in. Vaak is er een vitrine beschikbaar die ingericht kan worden met bijzondere boeken en mooie afbeeldingen. Het vaak ook mogelijk om materialen te lenen van een nabijgelegen archeologsiche of historische vereniging of een museum.

Organiseer een verhalenwedstrijd

Een verhalenwedstrijd is eenvoudig te organiseren. Wellicht is er een bijzondere locatie, een voorwerp of een stuk geschiedenis in de omgeving dat zich uitstekend leent als startpunt voor verhalen, columns of gedichten. Of sluit aan bij het thema van de Romeinenweek: Waar zijn de vrouwen?  Of houdt het breed en laat je compleet verrassen door de creativiteit van de schrijvers rond het thema 'Romeinse tijd'.

Ook is het leuk om onder jeugd of scholen een verhalenwedstrijd uit te schrijven. Laat ze bijvoorbeeld een kort verhaal schrijven over hoe hun eigen leven er in hun dorp of stad er 2000 jaar geleden zou hebben uitgezien. Eventueel met een illustratie erbij.

Naast verhalenwedstrijden is het ook mogelijk om teken-, kleur- of ontwerpwedstrijden te organiseren. Bijvoorbeeld 'ontwerp je eigen Romeinse schild' aan de hand van een downloadbaar voorbeeld. Ontwerp een kunstwerk voor een bijzondere historische locatie in de buurt. Of 'maak een portret van jezelf in de Romeinse tijd'. En zo zijn er nog veel meer onderwerpen te bedenken.

Lezing of quiz

Er is nog altijd veel interesse bij volwassen publiek in lezingen over onderwerpen rond de Romeinse geschiedenis. Over het algemeen geldt: hoe dichterbij huis het onderwerp van de lezing is, des te meer publiek het trekt. Lezingen zijn niet alleen leuk voor volwassenen. Denk eens aan een programma waar de lezingen speciaal op de kinderen gericht zijn. Houd deze lekker kort en interactief. Het is extra leuk om zoiets te combineren met een doe-activiteit.

Denk ook eens aan het organiseren van een quizavond. Dit kan bijvoorbeeld worden georganiseerd in samenwerking met geschiedenisstudenten van een universiteit of HBO, de lokale historische vereniging of juist voor een jonger publiek door samen te werken met geschiedenisdocenten en leerlingen van een middelbare school. Zij kunnen meteen zorgen voor extra publiek.

Speciaal voor kinderen

Op avontuur
Voor jongere kinderen is een Romeinse voorleesmiddag een leuke activiteit. Dit is altijd leuk in combinatie met knutselactiviteiten. Romeinse voorwerpen namaken van klei, Romeinse fibula's of sieraden (na)maken zijn eenvoudig te realiseren. Een Romeins spel of mozaïek maken werkt ook altijd goed. RomeinenNU heeft hiervoor een pakket samengesteld dat is op te vragen via romeinenweek@romeinen.nu.

Of denk eens aan een voorleesavond en nodig kinderen uit als de bibliotheek eigenlijk gesloten is. Betrek een of meer enthousiaste verhalenvertellers of toneelspelers en neem kinderen bijvoorbeeld mee in een  avontuur langs verschillende plekken of figuren uit Romeinse boeken.

Tot slot

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden voor activiteiten. Kijk ook eens bij de inspratie voor andere organisaties of neem een kijkje bij de reeds aangemelde activiteiten in het programma.

Meer inspiratie!

Meer informatie over de Nationale Romeinenweek?

Neem gerust contact op met romeinenweek@romeinen.nu.