Archeologische activiteiten
Inspiratie voor deelnemers
Zelf aan de slag met sporen uit het verleden en een stukje geschiedenis van je eigen omgeving ontrafelen. Archeologie is en blijft aansprekend voor jong en oud. Er zijn talloze mogelijkheden voor archeologische verenigingen en ArcheoHotspots om activiteiten te organiseren rond archeologie. Wij hebben er hieronder een aantal op een rijtje gezet.
Activiteiten in eigen huis
Materiaal uit eigen huis
Zelf mogen werken met materiaal uit de Romeinse tijd is aansprekend voor bezoekers van alle leeftijden. Het uitzoeken, sorteren of puzzelen en plakken van Romeins aardewerk vinden bezoekers interessant. Vooral als het vondstmateriaal uit de eigen omgeving is. Vertel waar het is gevonden, waar het voor werd gebruikt en door wie. De context brengt de geschiedenis tot leven. Betrek hierbij vooral ook de bezoekers en stel vragen! Zij hebben vaak mooie en verrassende ideeen en creatieve oplossingen. En dit biedt weer aanknopingspunten voor meer uitleg over de actuele kennis van de Romeinse tijd in Nederland en de ontwikkelingen en werkzaamheden binnen de archeologie.
Vraag een specialist
Vaak wordt er gewerkt met aardewerk, maar het is natuurlijk ook mogelijk om een workshop te organiseren over het determineren, tekenen of fotograferen van specialistischer materiaal zoals glas of metaal. Wanneer het binnen je eigen organisatie niet beschikbaar is, kun je bij het dichtsbijzijnde depot of bij één van de archeologische bedrijven informeren of er een specialist is die zoiets zou willen verzorgen.Contact leggen met een depot of bedrijf is ook interessant als er binnen je eigen organisatie geen materiaal uit de Romeinse periode aanwezig is.
Wat groter uitpakken?
Romeinendag
Als je de ruimte en organisatiecapaciteit hebt kan een actviteit worden uitgebreid naar een Romeinendag of middag met allerlei Romeinse en archeologische activiteiten. Neem bezoekers mee langs de verschillende facetten van het archeologische werk of beter nog, laat ze meedoen. Nodig ambachtslieden uit die Romeinse voorwerpen kunnen maken samen met publiek en/of demonstreren, zoals een pottenbakker of iemand die stoffen kan weven, wol kan vilten of een (fresco)schilder. Laat bezoekers kennis maken met de Romeinse keuken door ze Romeinse hapjes te laten proeven.
Speciaal voor kinderen kun je denken aan het nabootsen van een opgraving in een zandbak waar ze met troffels en kwasten voorwerpen kunnen opgraven. Maar ook activiteiten als Romeinse voorwerpen namaken van klei, Romeinse fibula's of sieraden (na)maken zijn eenvoudig te realiseren. Een Romeins spel of mozaiek maken werkt ook altijd goed. Voor tips en ideeën neem contact op met romeinenweek@romeinen.nu.
Een moderne kijk op de Oudheid
Ambachten hoeven natuurlijk niet perse historisch van aard te zijn. Nodig bijvoorbeeld een kunstenaar uit die op een hedendaagse manier met steen, verf, hout of textiel werkt en zich laat inspireren door de Romeinse tijd of een archeologisch voorwerp uit jullie eigen collectie. Helemaal leuk als publiek kan deelnemen, bv in de vorm van een workshop. Het levert gegarandeerd verrassende resultaten op.
Praktische tip bij een groter evenement!
Komen er veel bezoekers of wil je een deel van de organisatiekosten terugverdienen? Dan kun je met strippenkaarten werken. Bezoekers kunnen eventueel gratis het evenement bezoeken maar als ze willen deelnemen aan een of meer activiteiten kopen ze een strippenkaart.
Lezingen: te voet, op de fiets of in de zaal
Er is nog altijd veel interesse bij volwassen publiek in lezingen over onderwerpen rond de Romeinse geschiedenis. Over het algemeen geldt: hoe dichterbij huis het onderwerp van de lezing is, des te meer publiek het trekt. Om de lezingen een bijzonder tintje te geven, kun je proberen om een aantal echte stukken in te tonen. Dan kan publiek ze van dichtbij bekijken of zelfs in handen houden.
Een lezing kan in de klassieke vorm worden gehouden in een zaal met opstelling en powerpoint, maar als jouw ArcheoHotspot of Archeologische vereniging in de buurt van vindplaatsen uit de Romeinse tijd ligt is dit ook goed mogelijk in wandel- of fietstochtvorm.
Lezingen zijn niet alleen leuk voor volwassenen. Denk eens aan een programma waar de lezingen speciaal op de kinderen gericht zijn. Houd deze lekker kort en interactief. Het is extra leuk om zoiets te combineren met een doe-activiteit.
Tip voor de organisatie van een wandeling of fietstocht!
Leg contact met de afdeling van het IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) bij jou in de buurt. Het IVN heeft veel ervaring in het organiseren van wandelingen en fietstochten in de omgeving en beschikken over uitgebreide kennis van de geschiedenis van het landschap. Vaak komt daarin ook de Romeinse tijd aan bod.
Het is wellicht mogelijk om vanuit jouw organisatie archeologische voorwerpen en verhalen mee te nemen om te presenteren tijdens een wandeling of fietstocht. Maar een wandeling of fietstocht kan natuurlijk ook starten of eindigen bij de ArcheoHotspot of de locatie van je archeologische vereniging.
Tot slot
Ook Nederland boven de rivieren heeft een Romeinse tijd gekend. Wat is daar teruggevonden en wat zeggen de vondsten uit die tijd over het leven in die omgeving? Er valt namelijk nog veel te ontdekken over de regionale verschillen én overeenkomsten in deze periode in Nederland.
Meer inspiratie!
Meer informatie over de Nationale Romeinenweek?
Neem gerust contact op met romeinenweek@romeinen.nu.