Ga naar inhoud

Lezing, ook online: Zoutkoorts, de Romeinen en hun honger naar Noordzeezout

Een snuifje zout op de frietjes, een pakje gezouten crackers of gezouten nootjes. Ondanks de gekende gezondheidsrisico’s eten we met z’n allen maar al te graag zout. Ook in de Romeinse tijd was zout een gegeerd product. Mensen gebruikten het niet alleen als smaakmaker maar ook als conserveringsmiddel. In de lezing vertelt Michiel Dekoninck op welke innovatieve manieren er toen zout werd gewonnen. Het witte goud was zelfs zo populair dat er in de regio langs de Noordzeekust een heuse ‘zoutkoorts’ optrad.

Michiel Dekoninck is archeoloog bij de onderzoeksgroep Historische Archeologie van Noordwest-Europa aan de Universiteit Gent. Voordien werkte hij ook voor het Gallo-Romeins Museum. In 2017 ontving hij de VLIZ Master Thesis Award voor zijn masterscriptie over de Romeinse zoutwinning aan de Menapische kust. In 2023 behaalde hij zijn doctoraat over de Romeinse exploitatie van de kustvlakte in België en Nederland, met een bijzondere focus op de zoutproductie.

Wanneer

  • Woensdag 16 oktober 2024 om 19.30 uur

Prijzen

  • € 3.

Locatie