Topstuk | Sarcofaag van de Dame van Simpelveld
Archeologisch topstuk van Gemeente Simpelveld | Met de vondst van twee Romeinse askisten schreef Simpelveld geschiedenis. Twee absolute topvondsten, die veel hebben bijgedragen aan onze kennis van de Romeinen in Nederland. De eerste askist werd in 1910 aan de Stampstraat in Simpelveld gevonden. Hij wordt ook wel de sarcofaag van Simpelveld genoemd. De tweede askist werd in 2003 in Bocholtz gevonden.
Simpelveld is ook de gemeente met de hoogste Romeinse villa-dichtheid. Zeker 8 villa’s zijn hier getraceerd. Woonden hier dan alleen grootgrondbezitters, de welgestelde Romeinen, die in luxueuze villa’s woonden? Voor de tweede Wereldoorlog was dat het beeld dat men van de Romeinen in Limburg had. Nu denken we daar anders over. Want dankzij archeologisch onderzoek in 2011 weten we dat er ook boerendorpen waren, waar boeren met hun gezinnen in traditionele vakwerkboerderijen woonden.
Sarcofaag van de Dame van Simpelveld
In 1930 werden in het Limburgse dorp Simpelveld drie Romeinse sarcofagen opgegraven. Een daarvan was zeer bijzonder. In die sarcofaag lagen giften voor de overledene, zoals gouden sieraden en voorwerpen van zilver, glas en aardewerk. Ook werden de crematieresten aangetroffen. Maar wat de vondst zo uniek maakte, was de rijkelijk met beeldhouwwerk versierde binnenkant van de grafkist. In de sarcofaag was het gedetailleerde interieur van een kamer gemaakt. Op een bank ligt de overledene, een vrouw. In de wanden zijn nissen gehouwen. Tussen de laatste nis en het voeteneinde van de bank is een afbeelding van een Romeinse villa gemaakt. Waarschijnlijk is dat het huis waarin de overleden vrouw woonde. In 1937 werden vlakbij inderdaad de resten van een Romeinse villa teruggevonden. Die was van het type dat overeenkomt met de weergave in de sarcofaag. Het origineel staat in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Er zijn 2 kopieën te bekijken, een is opgesteld in de Romeinse expositie in Bocholtz en de andere staat in het Thermenmuseum in Heerlen.