Column | Wat kunnen we nu eigenlijk met die Romeinen?
Door Sifra Verheijden | Sifra Verheijden is vierdejaarsstudent van de opleiding Archeologie bij Hogeschool Saxion te Deventer. Haar afstudeeronderzoek richt zich op de wijze waarop de verhalen over de Romeinen op verschillende plekken in de provincie Gelderland verteld kunnen worden, en welke kansen er zijn om het verhaal over de Romeinen in Gelderland over te brengen.
Als vierdejaarsstudent van de opleiding Archeologie bij Hogeschool Saxion te Deventer heb ik tijdens mijn studie alle perioden voorbij zien komen. Als studenten kregen wij les over een breed scala aan onderwerpen. Van beleid, wetgeving en publieksbereik, tot de methoden en technieken van de prehistorie tot en met de Tweede Wereldoorlog. Hierbij kregen wij uitleg over de Nieuwe tijd, maar leerden wij bijvoorbeeld ook zelf vuursteenafslagen te maken, en Romeins aardewerk of glas uit de middeleeuwen te herkennen. Tussen al deze verschillende onderwerpen sprong de Romeinse periode voor mij het meest eruit. Het viel mij op dat er ook in Nederland nog veel te ontdekken valt over de Romeinse geschiedenis. Mijn interesse voor het Romeinse erfgoed in Nederland was gewekt, en ik wilde dit graag combineren met mijn andere passie: publieksbereik. Dit is essentieel in het overbrengen van de Nederlandse archeologie. Op deze manier ontstond geleidelijk een idee voor mijn afstudeeronderzoek.
Foto: Sifra Verheijden
Rondom het onderwerp ‘Romeinen’ wordt de afgelopen jaren steeds meer ondernomen. Het nominatieproces van de Romeinse limes voor het UNESCO Werelderfgoed heeft het onderwerp nog een extra boost gegeven, en toont aan dat deze periode binnen de Nederlandse geschiedenis van belang is. Erfgoed Gelderland en de provincie Gelderland zijn organisaties die het gelukkig ook belangrijk vinden om het verhaal over de Romeinen en hun belangrijkste grens en verdedigingszone op een juiste en boeiende wijze aan het publiek over te brengen. Namens de provincie Gelderland is onder andere Erfgoed Gelderland betrokken bij de thematische verhaallijn ‘Romeinen’, om het Romeinse verleden van Gelderland zichtbaar en bekend te maken bij het publiek door middel van storytelling. De provincie stimuleert ondernemers en overheden hiermee om via productontwikkeling het Romeinse verleden beter zichtbaar en beleefbaar te maken, om dit vervolgens in te zetten voor toeristische doeleinden. Naar mijn mening zijn er namelijk genoeg mooie en spannende verhalen over de Romeinen te vertellen waarmee toeristen en lokale bewoners te boeien zijn, ook in ons eigen land.
Foto: Museum het Valkhof
Voor mijn afstudeeronderzoek richt ik mij op de wijze waarop deze verhalen over de Romeinen op verschillende plekken in de provincie Gelderland kunnen worden verteld, en welke kansen er zijn om het verhaal over de Romeinen in Gelderland over te brengen. Naar aanleiding van gesprekken en interviews met deskundigen is voor geselecteerde locaties in de provincie Gelderland ‘het verhaal van de Romeinen’ geschreven. Deze verhalen zijn gebaseerd op archeologische vondsten en personages die de aanwezigheid van de Romeinen op die plekken hebben gemarkeerd. In eerste instantie zal ik, middels een inventarisatie, op aangewezen locaties gaan kijken hoe zichtbaar ‘het verhaal van de Romeinen’ is. Daarna zal ik, op basis van het toekomstige toeristisch beleid, kijken waar de kansen liggen. Als eindproduct stel ik een inspiratiedocument samen waarmee ik een bijdrage kan leveren op de vraag van ondernemers en gemeenten; “wat kunnen we nu eigenlijk met die Romeinen?” Op deze manier kunnen wij, als archeologen, gezamenlijk het verhaal van dit mooie stukje geschiedenis bekend maken bij het algemene publiek!
Foto: Wouter Hinrichs