Terugblik Romeinendag 2018
Op maandag 10 december vond in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden de jaarlijkse Romeinendag plaats. Sinds 2017 organiseren Romeinse Limes Nederland en RomeinenNU deze netwerkbijeenkomst gezamenlijk. Ruim 120 mensen uit het hele land, zowel professionals en vrijwilligers uit het werkveld van de limes en de Romeinse tijd in Nederland, kwamen deze dag samen om hun kennis en enthousiasme voor de limes en de Romeinse tijd te delen. De Romeinendag 2018 was opnieuw een dag vol inspiratie, verdieping en netwerkmogelijkheden in Romeinse sferen. Voor het Rijksmuseum van Oudheden was gekozen in verband met de eerder dit jaar geopende opstelling ‘Nederland in de Romeinse tijd’.
Programma
Paul van der Heijden, directeur RomeinenNU en Marc Wingens, voorzitter Romeinse Limes Nederland, openden de middag met een kort voorwoord. Marieke Arkema, KNA-archeoloog gemeente Utrecht, gaf een toelichting op de recente spectaculaire vondst in Utrecht Leidsche Rijn van een brug in de limesweg. Erik Graafstal, gemeentelijk archeoloog Utrecht, plaatste de limesweg in het bredere kader van het limesonderzoek. Hij lichtte toe dat we de weg, naast de Rijn, kunnen zien als dé visuele uiting en drager van de Romeinse grens in Nederland.
Wouter Hinrichs, student archeologie Hogeschool Saxion, vertelde hierna over zijn stage bij Erfgoed Gelderland. Wouter ontwikkelde een ESRI-storymap van de publieksvisualisaties van de Gelderse limes en wees de aanwezigen ook nog op het feit dat veel markeringen van boeiende plaatsen niet of nauwelijks te vinden zijn. Iets om mee naar huis te nemen en wat mee te gaan doen, was zijn boodschap. Tot slot kregen diverse personen en organisaties de kans een eigen project te promoten: Martine van Empel (RomeinenNU) over de Romeinenweek 2019 en het thema Vrouwen; Tom Hazenberg over de Operatie Zwammerdamschepen en het LimesJournaal; Dorothée Olthof over Matilo leeft, Carel Versluis over oud onderzoek in nieuw licht in Kesteren; Julia Chorus over Romeinse vici aan de Rijn en Rein van Ee over een film die in Amerongen is gemaakt rondom het leven aan de limes.
Vrouwen en de limes
In het tweede deel van het programma kregen deelnemers de keuze uit lezingen over vrouwen in de Romeinse tijd, het thema van de Romeinenweek 2019, of over de limes in Nederland. Prof. dr. Emily Hemelrijk hield een boeiend relaas over een nieuwe interpretatie van de bekende inscriptie over Rufia Materna en dr. Carol van Driel-Murray verhaalde over ‘schimmige figuren’ oftewel de vrouwen langs de limes. Dr. Saskia Stevens belichtte haar aanvraag bij de Nederlandse Wetenschapsagenda voor een project rondom de (re)constructie van de Romeinse limes in Nederland. Peter van der Ploeg en Marie-France van Oorsouw ten slotte deden hun masterplan 'Romeinen aan de Vliet' uit te doeken en vertelden over de plannen voor de visualisatie van Forum Hadriani.
Het programma werd afgesloten met een bezoek aan de tentoonstelling ‘Nederland in de Romeinse tijd’ en een borrel. Alle aanwezigen ontvingen bovendien het boek Frontiers of the Roman Empire. The Lower German Limes, eerder dit jaar gepubliceerd dankzij ondersteuning vanuit de Nederlandse Limessamenwerking.