Ga naar inhoud

Soldatenbarak CoHortus verrijst in Bodegraven

| Redactie

Wanneer het precies opgeleverd wordt, blijft nog even afwachten. Maar dit najaar heeft Bodegraven er een limeslocatie bij. Aan de rand van een nieuwbouwwijk en in het Limespark verrijst een soldatenbarak, in een gemeenschapstuin die aangelegd is volgens ‘Romeinse’ principes en met Romeinse kruiden, groenten en fruit.

Barak

Het Limespark aan de rand van Bodegraven kent al een aantal informatieborden over de grens van het Romeinse Rijk, en een brug geïnspireerd op vondsten in de limesweg. Deze zomer verrijst er een soldatenbarak. Architect van de barak is Gert Jacob de Graaf, die iedere vrijdag met een team van vrijwilligers aan de barak werkt. Het project krijgt vijf jaar steun van de provincie Zuid-Holland, en moet eerst en vooral een onderdak bieden aan de vrijwilligers van de tuin. Vanuit de barak moet straks de groente en het fruit geleverd gaan worden. Maar daarnaast maakt De Graaf ook een zo authentiek mogelijk gebouw, met gebruikmaking van materialen die de Romeinen ook gebruikten. Zo zullen de muren uit leemblokken bestaan, in formaten die bij de Romein gebruikelijk waren voor bouwmateriaal. Het dak zal uit rode dakpannen bestaan, en voor de plattegrond en inrichting gebruikt De Graaf gegevens die van elders langs de grens van het Romeinse Rijk beschikbaar zijn.

Tentoonstelling

In de barak krijgt de bezoeker een indruk van het leven in zo’n barak. Stapelbedden in de slaapkamer, wapens in de wapenkamer, een kleine kookplaats. Naam van het gebouw straks: Cohortus, naar ‘cohort’ en ‘hortus’. Samen met de Historische Vereniging Bodegraven werkt De Graaf bovendien aan een kleine tentoonstelling over de limes in Bodegraven. Doelgroep zijn vooral schoolklassen, maar ook de individuele bezoeker is straks welkom.

Soldatenboontjes

In de Hortus Populus, een initiatief van de Stichting Duurzaam Bodegraven Reeuwijk, is onlangs overigens ook een project gestart met Slow Food Groene Hart, waarbij onder andere Stiense bonen en soldatenboontjes zijn gezaaid. Gewassen die vroeger heel bekend waren in Nederland, maar nu verloren dreigen te gaan. De tuin is nu al te bezoeken, en op vrijdagen kun je de architect aan het werk zien. Meer informatie over de Hortus Populus vind je hier.

Limes in Bodegraven

Hoewel er diverse vondsten in de omgeving zijn gedaan, waaronder de bekende vergulde bronzen ruiterhelm en een vloektablet, is veel over de mogelijke ligging van een fort in Bodegraven nog onduidelijk. Meer over Bodegraven in de Romeinse tijd vind je op de Limeskaart.