Ga naar inhoud

Kunstwerk verbindt limes met Nieuwe Hollandse Waterlinie

| Redactie

Bij Vechten in Bunnik is een nieuw limes-kunstwerk onthult: ‘Levende Linies’, op een tunnel onder de A12 door. Het kunstwerk verbeeldt de bijzondere plek waar de Romeinse limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij elkaar komen. De ene kant van de tunnel verbeeldt de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de andere de Romeinse limes (foto). Gedeputeerde Rob van Muilekom, wethouder Erika Spil van Bunnik en Ype Heijsman, directeur van Rijkswaterstaat, onthulden afgelopen maandag het bijzondere kunstwerk.

Het verfraaien van de tunnel met dit kunstwerk maakt deel uit van een bredere aanpak om het gebied in en rondom de tunnel veiliger en aantrekkelijker te maken. Zo is er een drempel aangelegd en worden de verlichting in de tunnel en de bebording verbeterd. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie van 85 km lang en bestaat uit forten, kazematten, militaire sluizen en waterwerken in een prachtig open, groen landschap. De Limes is de grens van het Romeinse Rijk, dit grootste archeologische monument van Nederland ligt deels diep verscholen in de grond. Beiden zijn genomineerd voor de Unesco Werelderfgoedstatus.

Gedeputeerde Rob van Muilekom: 'Deze tunnel verbindt de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Limes. Dit gebied is historisch erfgoed en daar zijn we trots op. Het kunstwerk inspireert voorbijgangers om de achterliggende verhalen van dit gebied te ontdekken.'

Ontwerp kunstwerk tunnel Vechten

Het ontwerp van Bart Lunenberg is gekozen uit meerdere ontwerpen van kunstenaars die in de kerstvakantie van 2018 te zien waren in een pop-up expositie in het Waterliniemuseum. Daar konden bezoekers aangeven welk ontwerp hun favoriet was. De uitkomst van de pop-up expositie kwam overeen met de keuze van de begeleidingscommissie, bestaande uit de gemeente Bunnik, Rijkswaterstaat, de provincie Utrecht en het Waterliniemuseum.

Over kunstenaar Lunenburg

Bart Lunenburg (Utrecht, 1995) groeide op in Houten en studeerde in 2017 af als fotograaf aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Lunenburg is gefascineerd door de manier waarop mensen zich verbinden met hun dagelijkse omgeving en hoe ze deze door middel van architectuur vormgeven.