Ga naar inhoud

Klokhuis Werelderfgoeddag op 5 oktober

| Redactie

Het Klokhuis organiseert, in samenwerking met Stichting Werelderfgoed Nederland, op 5 oktober 2024 een nieuwe editie van de Klokhuis Werelderfgoeddag in de Van Nellefabriek in Rotterdam. Een dag vol activiteiten, proeverijen en workshops vanuit de 13 UNESCO werelderfgoederen in ons Koninkrijk, unieke rondleidingen door de Van Nellefabriek én de première van de nieuwe Klokhuisaflevering over het meest recente Werelderfgoed: Het Eise Eisinga Planetarium. De toegang is gratis en er worden gratis pendelbussen ingezet naar de Van Nellefabriek vanaf Schiedam Centraal Station en Rotterdam Centraal Station.

Naast alle bestuurders van het UNESCO Werelderfgoed , zijn ook het ministerie van OCW, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Nederlandse UNESCO Commissie en de Permanente Vertegenwoordiging van UNESCO Parijs aanwezig tijdens de première.
 
Ons Koninkrijk kent maar liefst 13 door UNESCO erkende Werelderfgoederen, die allemaal op bijzondere wijze het verhaal vertellen waarom zij uniek zijn in de wereld. Deze Werelderfgoederen zijn verspreid over ons Koninkrijk, maar tijdens de Klokhuis Werelderfgoeddag kunnen bezoekers kennismaken met alle werelderfgoederen op één plek!  
 
Er is van alles te beleven en te leren over alle werelderfgoederen van Nederland, zo gaat de Klokhuisaflevering over Planetarium Eise Eisinga in première, je kunt met een VR-bril in het planetarium kijken en natuurlijk zijn de Klokhuis-presentatoren er om met jou op de foto te gaan! Er zijn volop activiteiten: proef bijvoorbeeld een veganistische oester, een Schokkermop of een andere lekkernijen uit de omgeving van de Werelderfgoederen. Krijg een rondleiding door de ingenieuze Van Nellefabriek, ontdek de Grachtengordel van Amsterdam of doe mee aan één van de vele workshops over de Werelderfgoederen.
 
Vorig jaar heeft het Werelderfgoedcomité van Unesco besloten het Eise Eisinga Planetarium in Franeker op de Werelderfgoedlijst te plaatsen. Het Eise Eisinga Planetarium is het oudste, nog altijd werkende, mechanische model van het zonnestelsel ter wereld. De Klokhuisaflevering over Eise Eisinga gaat tijdens deze editie van De Klokhuis Werelderfgoeddag in première en is op dinsdag 8 oktober te zien op NPO Zapp. De hele serie is terug te kijken via www.hetklokhuis.nl/werelderfgoed
 
Werelderfgoed in ons Koninkrijk
Tot de dertien door UNESCO erkende Werelderfgoederen behoren: Neder-Germaanse Limes, Koloniën van Weldadigheid, Hollandse Waterlinies, Van Nellefabriek, Grachtengordel van Amsterdam, Waddenzee, Rietveld Schröderhuis, Droogmakerij de Beemster, Ir. D.F. Woudagemaal, Willemstad op Curaçao, Molencomplex Kinderdijk-Elshout, Schokland en omgeving en het Eise Eisinga Planetarium.

Wanneer en waar: zaterdag 5 oktober vanaf 10.00 uur in de Van Nellefabriek Rotterdam
Meer informatie:  www.hetklokhuis.nl/werelderfgoed