Ga naar inhoud

Wist je dat?

Wist je dat de Limes alleen op slot ging als er oorlog was? Misschien lijkt het alsof de Romeinen telkens aan het vechten waren, maar dat is niet waar. Zo dreven ze handel met de Germaanse stammen uit het noorden. De Romeinen bouwden de Limes niet om oorlog te voeren, maar juist om de vrede te bewaren. De Romeinse tijd is de langste periode van vrede uit de geschiedenis van Europa!

Nederland op de Romeinse kaart

Wist de dat de oudste kaart waarop je plaatsen uit Nederland kunt terugvinden uit de Romeinse tijd stamt? Deze kaart wordt de Peutingerkaart genoemd omdat meneer Peutinger in het jaar 1507 de kaart in zijn bezit kreeg. Helaas is er geen originele kaart uit de Romeinse tijd bewaard gebeleven. De Peutingerkaart is een middeleeuwse kopie, gemaakt in de 13e eeuw.

De Peutingerkaart is een hele lange smalle kaart van bijna 7 meter waarop Nederland geen herkenbare vorm heeft. Het was een reiskaart die je kon oprollen om mee te nemen op reis en waarop belangrijke plaatsnamen en wegen stonden.

Een stuk van de Peutingerkaart. Hier kun je de volledige kaart bekijken.


Romeinse transportschepen op de Rijn. Deze schepen noemen we platbodems.

Meesters in het beheersen van water

Wist je dat de Romeinen meesters waren in het beheersen van al het water in Nederland? Ze maakten dammen, legden dijken aan, bouwden bruggen en groeven kanalen. Je dacht misschien dat we onze droge voeten aan de Hollanders te danken hebben, maar de eersten die dat in het drassige landschap voor elkaar kregen, waren dus de Romeinen.

Belangrijke manier van vervoer

Wist je dat het water voor de Romeinen een heel belangrijke manier van vervoer was? Vervoer over water gaat niet alleen veel sneller, maar over water kun je ook veel makkelijker zware goederen vervoeren.

Nieuwe voorwerpen en technieken

Wist je dat de Romeinen veel nieuwe voorwerpen en technieken naar dit gebied brachten? Zoals het schrift, glaswerk, dakpannen en spiegels. Ook bouwden de Romeinen hier de eerste steden en leerde de bevolking badhuizen kennen. De Romeinse uitvinding beton was daar heel handig voor. En door de riolering die in de steden werd aangelegd, werd naar de wc gaan een heel stuk schoner! 

Dit druiventrosflesje van blauwgroen glas is gevonden in Heerlen.

Romeinse pop die veel weg heeft van een barbiepop.

Kinderen en speelgoed

Wist je dat één op de drie Romeinen een kind was? Als kind had je meestal niet veel tijd om te spelen, maar als er tijd was speelden kinderen balspellen, bordspellen en ze hadden ook speelgoed. Er werd zelfs met een pop gespeeld die erg veel lijkt op een barbie. Zo'n pop had ook kleertjes en sieraden.

Naar school

Wist je dat er in de Romeinse tijd nog geen scholen waren zoals nu? Alleen rijke mensen konden hun kinderen naar een soort klasje sturen. En als je heel rijk was, nam je een privéleraar in dienst die je thuis les gaf.

De Romeinen en het woord 'Limes'

Wist je dat de Romeinen het heel vreemd zouden hebben gevonden dat wij de grens van het Romeinse Rijk nu 'Limes' noemen? Het woord Limes betekent letterlijk grens of pad in het Latijn, de taal van de Romeinen. Maar de Romeinen gebruikten het zelf niet om de buitengrens van hun rijk mee aan te duiden.
 
Dat wij het Latijnse woord Limes gebruiken om het grensgebied van het Romeinse Rijk mee aan te geven is een moderne uitvinding. Hoe de Romeinen zelf de grens van hun rijk noemden, weten we niet. Misschien hadden ze er zelfs geen woord voor.

Moderne Romeinse soldaat vraagt de weg.

Canon van Nederland

Wist je dat de Romeinse Limes deel uitmaakt van de Canon van Nederland? De Canon van Nederland bestaat uit 50 belangrijke gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen de geschiedenis van ons land vertellen. Neem eens een kijkje op canonvannederland.nl.