Romeinen in de Alblasserwaard
Door Peer Verbruggen en Darinka Thijs - Een maand lang is de tentoonstelling over de Romeinse tijd in de Alblasserwaard te zien in De Bibliotheek AanZet. Reden om op 4 mei een bezoekje te brengen aan deze kleine maar fijne tentoonstelling, ontwikkeld door AWN Lek- en Merwestreek met medewerking van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard en De Bibliotheek AanZet.
Bataven en Cananefaten
Bij binnenkomst zien we een overzicht van Nederland in de Romeinse Tijd en de komst van de Romeinen, bijgestaan door diverse vondsten uit de regio. De Alblasserwaard was een overgangsgebied tussen twee Germaanse stammen: de Bataven en de Cananefeten. Zij woonden voornamelijk op de stroomruggen, natuurlijke verhogingen in het landschap ontstaan door de verlanding van een voormalige rivierloop met oeverwallen. Er zijn alleen inheemse nederzettingen teruggevonden, er zijn nog geen bewijzen dat er ook Romeinen hebben gewoond.
Passie voor archeologie
We lopen door naar een grote archeologische vondst: de ontdekking van een kano uit de Romeinse tijd aan het einde van de twintigste eeuw. De kano moet zo'n zeven meter lang zijn geweest, de restanten zijn bijna 3,5 meter lang. Sinds 2017 liggen de restanten van de kano in Batavialand. Clement van Kooten, lid van de afdeling Lek- en Merwestreek van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland, vertelt ons over de diverse opgravingen in de regio en de plekken waar ze graag nog verder zouden willen zoeken naar Romeinse sporen. Een man die spreekt met een aanstekelijke passie over deze fascinerende periode in de Nederlandse geschiedenis en de bijzondere waarde van archeologische vondsten.
Lokaal project
Clement weidt hij uit over een uniek project uit 2015. Diverse scholieren van de lokale basisscholen namen toen deel aan een opgraving rondom een inheemse nederzetting uit de Romeinse tijd. Diverse vondsten van Romeins aardewerk uit de regio zijn te bekijken in de vitrines van de tentoonstelling met daarbij een mooie terugblik op het project aan de hand van foto’s van de opgravingen. De boodschap is duidelijk: Alblasserdam is een gemeenschap met een passie voor archeologie en rijke geschiedenis!