Oog in oog met de Romeinen
Door Elmar van de Ree - De Romeinenweek begon dit jaar al vroeg in het preHistorisch Dorp te Eindhoven. De troepen van re-enactmentgroep Legio Secunda Augusta sloegen op 28 april hun kamp op in het Dorp en maakten een week lang de dienst uit. En zo kwamen bezoekers letterlijk oog in oog met het Romeins verleden van ons land.
Bij de tijd
Het preHistorisch Dorp leert de bezoekers, anders dan de naam suggereert, over veel meer dan alleen de prehistorie. Het park kent zes tijdvakken van jagers en verzamelaars tot de Tachtigjarige Oorlog. Maar speciaal voor de Romeinenweek lag de focus in de meivakantie op de Romeinen! Het preHistorisch Dorp is geen klassiek museum waar je vooral stil moet zijn en alleen kijkt naar de mooie schilderijen. ‘Doen’ en ‘beleven’ staan er centraal en dat maakt het tot een echt familieparadijs. Er zijn verschillende spellen te doen, van kogelslingeren tot ‘steentje gooien’. Daarnaast maken de vele acteurs de geschiedenis op een leuke manier toegankelijk. En ook al draait het Dorp om geschiedenis, het heeft op digitaal vlak zeker niet stilgezeten. Door het ontwikkelen van een praktische en leuke app (De Tijdkijker) komt de geschiedenis nog dichter bij de belevingswereld van kinderen.
Romeinse belevenis
De Romeinse aanwezigheid in het Dorp is behoorlijk uitgebreid. Er is een Romeinse beautysalon en er wordt ‘op z’n Romeins’ gekookt. Maar het meest aansprekend zijn toch wel de soldaten vanLegio Secunda Augusta. Deze mannen leggen je alles uit over de Romeinse wapens en gebruiken in het Romeinse leger. Daarnaast is er om 's middags een militaire parade waarbij de (jonge) bezoekers mee kunnen paraderen met de troepen!
De dagelijkse rondleiding van ‘De Tijdreiziger’ vertelt ten slotte op een luchtige manier over de Brabantse geschiedenis. Dat is voor veel kinderen geen overbodige luxe is, zo blijkt uit sommige antwoorden die gegeven worden op vragen van De Tijdreiziger. Op de vraag "Als het gras hier op is, wat gaan de koeien dan doen?", was het antwoord namelijk resoluut: "Doodgaan!?". Van de rondleider leren we ook waar we de Romeinen allemaal dankbaar voor moeten zijn (pannenkoeken!) en hij eindigt zijn geschiedenisles bij de Tachtigjarige Oorlog. Kinderen en ouders gaan tevreden naar huis: dit was alles behalve een stoffige geschiedenisles!