Ga naar inhoud

Torenmuseum aan de Limes

Het UNESCO Werelderfgoed van de Nedergermaanse limes ligt grotendeels onzichtbaar onder de grond. Het Torenmuseum aan de Limes brengt dit verleden weer aan het oppervlak. Kom de Romeinen ontdekken in de toren die is gebouwd op de plek waar eens de soldatenbarakken stonden. 

Het Torenmuseum aan de Limes werkt hard aan een project waarin maquettes de meest markante Romeinse…

Het UNESCO Werelderfgoed van de Nedergermaanse limes ligt grotendeels onzichtbaar onder de grond. Het Torenmuseum aan de Limes brengt dit verleden weer aan het oppervlak. Kom de Romeinen ontdekken in de toren die is gebouwd op de plek waar eens de soldatenbarakken stonden. 

Het Torenmuseum aan de Limes werkt hard aan een project waarin maquettes de meest markante Romeinse vondsten nieuw leven inblazen. De nieuwste aanvulling is de maquette van de poort van het legioenskamp, die in 2020 werd blootgelegd door archeologen. Tot in elk detail en elke plank is de constructie van de maquette doorsgeproken met een expert op het gebied van de Romeinse militaire bouwkunde in West-Nederland. Het is alsof je zelf net achter de ruiter ook op het punt staat te paard het legioenskamp binnen te rijden. Dat is niet voor niets: als je ergens dichtbij de Romeinen kunt komen, is het in het Torenmuseum aan de Limes.

Een derde groter
Samen met 'Een crematieritueel in De Weerdkampen' is 'De poort van het legioenskamp' de tweede van een negental maquettes die op een overzichtskaart van Romeins Valkenburg geplaatst zal worden. De overzichtskaart met de maquettes zal zo snel mogelijk worden gerealiseerd op de vierde verdieping van de toren, waarmee in feite het tentoonstellingsoppervlak van het museum met een derde wordt vergroot.

Belangrijke vindplaats
Praetorium Agrippinae verdient die aandacht – en meer – omdat het een belangrijke Romeinse vindplaats is. Het castellum van Valkenburg is één van de mooiste in de bodem bewaard gebleven forten uit het Romeinse rijk. De zeven bouwfasen – met onder andere prachtig bewaard gebleven stenen muren – geven samen een uitzonderlijk compleet inkijkje in de bouwmethoden van de Romeinen.

Daarnaast omvatte Romeins Valkenburg veel meer dan alleen het castellum met zijn uitgebreide omliggende vicus (dorp). In een uitgestrekt gebied lagen een badhuis/tempel/luxe woning, havenkades, een ambachtsnederzetting, een landbouwnederzetting, een legioenskamp, grote delen van het tracé van Romeinse wegen, een minifort, een wachttoren en verschillende grafvelden. Samen vormen ze een compleet Romeins economisch en militair ecosysteem.

Archeologie raakt geschiedenis
En dan is er nòg een reden die Praetorium Agrippinae belangrijk maakt. Hier raakt de archeologie de geschiedenis. Een brandlaag in het fort is terug te voeren op de opstand van Julius Civilis in 69, terwijl de vondst van het legioenskamp niet los te zien is van de verovering van Britannia in het jaar 43. Zo zit het museum vol objecten en verhalen. Mensen die het museum hebben bezocht weten: dit museum is weliswaar klein, maar ook heel fijn. 

Openingstijden

  • Dagelijks 13.00 - 16.00 uur
  • Zaterdag 13:00 – 16:00 uur
    Zondag 13:00 – 16:00 uur

Prijzen

  • Volwassenen € 2.
    Kinderen t/m 12 jaar gratis.

Locatie