Topstuk | De askist van Bocholtz
Archeologisch topstuk van Gemeente Simpelveld | Met de vondst van twee Romeinse askisten schreef Simpelveld geschiedenis. Twee absolute topvondsten, die veel hebben bijgedragen aan onze kennis van de Romeinen in Nederland. De eerste askist werd in 1910 aan de Stampstraat in Simpelveld gevonden. Hij wordt ook wel de sarcofaag van Simpelveld genoemd. De tweede askist werd in 2003 in Bocholtz gevonden.
Simpelveld is ook de gemeente met de hoogste Romeinse villa-dichtheid. Zeker 8 villa’s zijn hier getraceerd. Woonden hier dan alleen grootgrondbezitters, de welgestelde Romeinen, die in luxueuze villa’s woonden? Voor de tweede Wereldoorlog was dat het beeld dat men van de Romeinen in Limburg had. Nu denken we daar anders over. Want dankzij archeologisch onderzoek in 2011 weten we dat er ook boerendorpen waren, waar boeren met hun gezinnen in traditionele vakwerkboerderijen woonden.
De askist van Bocholtz
De askist van Bocholtz werd in 2003 ontdekt door een boer die op een bepaalde locatie steeds zijn ploeg hoorde krassen. Toen dit uiteindelijk schade aan de ploeg ging opleveren, is hij op onderzoek uitgegaan. Hij komt tot zijn grote verbazing een zandstenen sarcofaag tegen. De persoon die in de sarcofaag is begraven moet een man met aanzien zijn geweest. Rondom de kist lagen naast onder meer drie bronzen kruiken, een zeldzaam (goden) buste-balsamarium (badoliecontainertje), een bronzen olielampje en een glazen zeshoekige fles. Tegen de askist stond een ijzeren klapstoeltje. Ook in de kist werden grafgiften gevonden, zoals een olielampje op een standaard en een inktpot.